Eldorado

Efter att ha funderat lite för länge så bestämde jag mig till slut att det var dags att brygga min första öl. Jag köpte utrustning och ingredisenser från humle.se och en 10l-kastrull från IKEA. Valet av ölsort föll på en American Pale Ale humlad med bland annat Eldorado, då jag föll pladask för Oppigårds El Dorado som serverades på Akkurat i somras. Det bör tilläggas att det här är min första gång jag brygger öl så jag har inte riktigt kommit underfund med hur alla moment fungerar än.
Rengöring är viktigt, allt diskas och desinficeras.
Malten kommer från finska Viking, en Pale Ale malt och en Dark Crystal Malt.
Jag mätte upp maten och förpackade i nylonpåsar. Jag märkte rätt snart att de påsar jag valt var aldeles för små för ändamålet. Men det får duga den här gången, och större påse står på inköpslistan till nästa gång.
Jag hade köpt påsar till humlen med så jag mäter upp humle och stoppar i dem. Tanken är att börja med Citra och Waimea vid 60 minuter, att fortsätta med Simcoe vid 15 minuter och sluta med Amarillo och Eldorado vid flameout. 
Förpackade om de öppnade humleförpackningarna till tätförslutna påsar jag hittade på IKEA, sedan åker de direkt i frysen. 
 Så fort vattnet nått 68 grader så åker malten i, jag lät den sedan ligga i 68 grader i 80 minuter. Följt av 10 minuter vid 75 grader. Här ser ni kastrullen jag köpte på IKEA och en billig stek-termomter, den också från IKEA. 
 När 90 minuter gått lät jag maltpåsarna rinna av och vred upp plattan till fullt för kok. Waimean och Citran åkte i direkt när det började koka.
60 minuters koktid blev det. Jag förlorade en hel del volym här och missade min sockerhalt. Jag justerade detta med att tappa i kallt vatten under kylningen.
Jag hade fyllt diskon med isvatten så kylningen gick förvånansvärt snabbt, under 10 minuter så var den nere på strax under 23 grader. Tappade då över till min 5l damejeanne. När tappningen var klar skakade jag i kraftigt i en minut för att syresätta och hällde till sist i jästen. 
På med kork och jäsrör och in i ett mörkt skåp. Om några dagar när primärjäsningen är klar har jag tänkt humla med ytterligare Eldorado och eventuellt lite Amarillo. Ska bli riktigt spännande att se hur det går och hur det kommer att smaka. Av provsmakning så känns det i alla fall lovande, en härlig beska och fruktig smak.
 
Receptet är mer gissning än känsla, men jag hoppas kunna förfina det under hösten. Jag har tänkt brygga en ny sats nästa helg och skall försöka hitta ett nytt recept tills dess, och kanske en större maltpåse med.
 
Receptet jag gick efter:
En kommentar publicerat i Recept, Öl;
Taggar: Bryggning, Eldorado, Pale Ale, Recept, Öl
#1 - - Anonym:

Holy guacamole! Fett avancerat första gången, men det blir säkert jäkligt bra också :)

Svar: Hoppas det!
Erik Jansson