Julmust

 Jens tipsade mig om den här fantatiska boken, och sen jag läst den är det ett recept som jag varit fantastiskt nyfiken på. Julmust.
Vad jag har hört är receptet en välskyddad hemlighet, och nästan all must man köper kommer från ett extrakt som tillverkas av AB Roberts i Örebro. Min förhoppning är inte att göra en kopia, utan en trevlig juldryck. Först ut är att skapa en jäskultur för att jäsa musten. I receptet föreslås en "Gingerbug" som man likt en surdegskultur jäser i en burk. Den här är baserad på socker och ingefära.
Jag blandade en halv liter vatten med 1dl socker och 1dl riven ingefära. Sen har jag låtit den stå framme i några dagar och matat den med en masked ingefära och socker lite då och då. Till receptet behövs 2dl.
1dl krossade torkade enbär
10 kardemummakapslar
3 kanelstänger ( mitt fall var de rätt så långa så det fick räcka med två)
1 stjärnanis
3 torkade fikon
2 pomeransskal
1dl ingefära (riven)
1dl russin
1dl blåbär (eget tillägg, jag älskar blåbär)
3 muskotblommor (jag vet inte riktigt vad som är hel muskotblomma så jag höftade lite här, då alla bitar var olika stora)
3 nejlikor (jag tror dock att 4 slank ner)
3 katrinplommon
2 tsk citronsyra
1 vaniljstång (tips: http://www.vaniljimporten.se/sv/)
Visst ser det lite juligt ut?
Jag tillsätter 1 liter vatten och låter det koka upp.
Det får sjuda i 20 minuter.
400g mörkt muscovadosocker åker i och jag låter det lösas innan jag slår av plattan. Spär sedan ut det till lite knappt fyra liter. Jag låter det sedan stå över natten och "götta" ihop sig.
Tolv timmar senare är det dags att tillsätta jästen, jag rör i den och sedan tappar jag upp på en damejeanne.
Eftersom jag fortfarande inte införskaffat en saftsil får improvisationen humlepåse agera filter idag.
Tappat och skakat, jag chansar på att den här jästen även den behöver syre för att föröka sig. Tanken är att det skall få stå i några dagar och jäsa innan jag tappar det på flaska och får kolsyrejäsa där ytterligare några dagar. Sedan ska den förvaras i kyl fram till jul.