IPA-Kok

Efter en längre tids uppehåll är det dags att brygga igen. Jag har haft tre stycken varianter av en belgare jag försöker göra på jäsning i snart åtta veckor. Men nu när de är tappade på flaska finns det plats igen.
För att komma på humör börjar jag med en Amarillo från De Molen, min absoluta favorit just nu. Den är också inspirationen till mina belgo-experiment. Men mer om det vid ett annat tillfälle. 
Kvällens huvudrollsinnehavare, en lånad Brewster. En fantastisk partner i köket vid lite större bryggen.
Kvällens spelare: Maris Otter Pale Ale Malt, Belgian Cara Ruby, Nelson Sauvin, Simcoe och Amarillo för torrhumling.
Fördelen med att göra egna recept, jämna och fina mått. Här är 30g Simcoepellets till bittergivan.
30g Nelson Sauvin för en sen giv 5 minuter innan flame-out, den doftar fantastiskt.
5kg Maris Otter, en personlig favorit. En enkel malt som egentligen inte behöver någon kompanjon.
Men för att få lite färg och lite knäckigare smak så valde jag en belgisk karamellmalt. Smaken på Cara Ruby 50 har imponerat mig tidigare och jag gillar den rödlätta tonen den ger ölen. 1.2kg åker i.
Efter totalt kaos när jag försökte hälla i drygt 6kg malt själv i en överfull brewster så är jag på banan igen. 30 minuter av 50 grader.
Brewstern har en liten pump som cirkulerar mäsken, dock är just den här modellen förmodligen inte gjord för pumpning av sockersöta vätskor. Efter att försökt övertala den i 10 minuter så snurrar den äntligen.
Nu kör vi 50 minuter på 68 grader, det börjar dofta fantastiskt. Vi följer detta med 10 minuter på 75 grader.
Innan det är dags att koka så silar jag bort malten och lakar i 5 liter kokande vatten.
Nu kokar vi detta med humle i en timme, en vätska inte helt olik knäck. 
Brewstern har en medföljande motflödeskylare som tar rätt bra tid på sig, men är väldigt smidigt att ha att göra med. Desvärre har jag inga bilder på detta då batteriet tog slut i kameran. Återkommer med bilder vid nästa brygge. Det blir om tre veckor och den gången har jag hjälp, även om detta innebär att jag får hälften så mycket öl.
 
Recept på EPA nedan.